Fabio en Fredo, verbonden met touwtjes

De taakverdeling is duidelijk: Fredo speelt viool en Fabio (26) trekt aan de touwtjes. Fredo wacht geduldig met z’n beentjes over elkaar, totdat Fabio de touwtjes goed heeft vastgeknoopt. Dat is belangrijk, want anders doet Fredo niet wat Fabio wil.

Fredo’s vioolkistje ligt uitnodigend op straat als Fabio Fredo viool laat spelen. Dames en heren, daar mogen de euro’s in!

Het duo komt uit Italië. Milaan, om precies te zijn. Fredo is een creatie van Fabio. Hij leerde het vak van de poppenspeler Massimo. Fabio’s moeder naaide de kleertjes. Zijn vrienden hielpen met de muziekkeuze. Nu reizen ze de wereld rond, verbonden door touwtjes.

Ze komen net uit Frankrijk en Duitsland. Nu zijn ze even in Utrecht. Straks in Amsterdam. Daarna zetten ze koers richting België en Parijs. In het najaar verkassen ze naar Australië, omdat het daar dan nog steeds warm genoeg is om te performen.

Veel passanten op de Lijnmarkt zijn blij verrast door het duo. Even geen trekzakken, gitaristen of draaiorgels, maar een poppenspeler die zijn creatie Brahms laat spelen. En de muziek uit de films Titanic en the Godfather. Straks komt ‘Somewhere over the Rainbow’ voorbij.

Toch hebben ze in Duitsland en Nederland een enigszins afwijkende manier om hun bewondering te tonen, vertelt Fabio. Eén van de winkeliers heeft gedreigd de politie te bellen, vanwege ‘het kabaal’. ,,Het kabaal! Ik probeerde nog uit te leggen dat het hier om muziek gaat. Muziek!’’

Zonder succes. ,,En één van de gitaristen hier op straat heeft me bedreigd. Morgen ben ik weg hier. Twee dagen eerder dan gepland.’’ Zijn marionet is ‘the most fragile thing in the world’. Geen ruzies, risico’s en ander gedoe. Wegwezen.

Als het aan Fabio ligt, is de stad – welke stad dan ook – een fijnere, gelukkigere plek als er poppenspelers, muzikanten, jongleurs en clowns actief zijn. Daar denkt kennelijk niet iedereen zo over.

Stadsleven geneert zich een beetje voor de behandeling die deze sympathieke snorremans – die met zijn zelfgemaakte pop een beetje vreugde naar de Domstad kwam brengen – heeft gekregen. We wensen Fabio en Fredo veel geluk in andere delen van de wereld waar ze wél de waardering krijgen die ze verdienen.