Haringhappen in Zuiver

Wie: Mensen van niveau, met stijl en klasse

Wat: Haringparty

Waar: Restaurant Zuiver

Daar sta je dan, voormalig Tweede Kamerlid, oud-rechter én nu burgemeester van één van de vier grote steden – na een spannende verkiezingsnacht – op een haringparty vol VVD’ers.

Even doorbijten dus, want jouw PvdA heeft zojuist met één zeteltje verschil van de VVD verloren, na een absurde en uitermate nerveuze nek-aan-nekrace.

En dat precies in de week waarin je moest uitleggen waarom je tijdens een zakenreis businessclass naar Sjanghai vloog, terwijl economyclass de norm is voor dergelijke reizen. En je heet Aleid Wolfsen. Wat zeg je dan? ,,Hij smaakt heerlijk dit jaar… Heerlijk vet – niet zo vet als vorig jaar – maar toch: vet genoeg.’’

Was de burgemeester in aanmerking gekomen voor een ministerspost als de PvdA de grootste partij was geworden? Daar willen we liever niet aan denken, want dan raken we hem kwijt. Gelukkig zorgt een zigeunerorkestje voor afleiding.

Het is de tweede editie van dé Utrechtse haringparty, zoals organisatoren René Pfeiffer en Marco Peek het noemen. Een exclusieve sessie; zonder uitnodiging kom je niet binnen.

Er staan drie fraaie auto’s (een Rolls Royce en twee Maserati’s) voor de deur om het niveau van het feestje te benadrukken. Gestropdaste heren brengen auto’s van de gasten naar de parkeerplaats.

Haring, sushi oesters en wijn in overvloed. Achter de haringkar staat Patrick Smit (in 2003 nummer drie op het NK haringschoonmaken) uit te leggen hoe je haring kan eten:

– Op z’n Amsterdams; in stukjes met een augurkje erbij.

– Op z’n Rotterdams; regelrecht van de graad happen, wérken voor je hap.

– Op z’n traditioneels; vastpakken bij de staart, sleuren door de uitjes, knakje in de nek en dan slobberen. Dat is Patricks favoriet.

Haringmeisjes Anne en Angela staan bij de in- en uitgang. Ook zij benadrukken overtuigend het niveau van het feestje.

Binnen spreekt de burgemeester de gasten toe. ,,Met haring zie je het leven een beetje van de zonnige kant.’’

Alles goud wat er blinkt

Wie: Vooral Aziz, maar ook tientallen mensen, elk met fladderende gouden cape

Wat: Opening van de expositie Goud!

Waar: Museum Catharijneconvent

Bezoekers van de opening van Goud in Museum Catharijneconvent krijgen bij binnenkomst een gouden cape omgehangen. Op het binnenpleintje zit op drie meter hoogte een gouden prinses. Altsopraan Helena Rasker zingt Wagner.

Op het ritme van een trommel en de armgebaren van Aziz, mode-ontwerper, kunstenaar en samensteller van de expositie, lopen de gasten rondjes om de prinses. ,,Om de energie van goud te creëren,’’ mijmert Aziz. Het heeft iets weg van een sektarisch aanbiddingsritueel voor het kostbare goedje.

Na deze openingsperformance mogen de gasten het museum betreden. Alleen de prinses blijft achter op het pleintje. Hoog en majesteitelijk.

,,Het museum heeft veel prachtige gouden voorwerpen in het depot waar we weinig mee deden,’’ zegt curator Marc de Beyer. ,,Daar wilden we iets mee.’’

Dus belden ze Aziz. Aan de hand van acht thema’s stelde hij een overweldigende expositie samen. Gouden voorwerpen van over de hele wereld maakten de tentoonstelling compleet: een gouden masker van Michael Jackson, een gouden kalf van Carice van Houten en één van de Ballons d’Or van (gouden bal) Marco van Basten.

Zo bracht Aziz bekende gouden logo’s van toen (een eeuwenoud kruis) en nu (de gouden swoosh, het merkteken van Nike) bijeen. Er liggen een vergulde bijbel en een gouden exemplaar van de iPad, ‘het heilige boek van nu’.

En natuurlijk staat ook de gouden collectie jurken van Aziz zelf te schitteren. De bezoekers vinden het schitterend. Stuk voor stuk.

Eén bezoeker heeft ook een andere interesse. Op weg naar de uitgang vraagt hij de prinses – ‘ik bedoel dit niet zo oneervol als het klinkt’ – of hij onder haar jurk mag kijken.

Ze lacht en snapt dat de rol van goud door de eeuwen nauwelijks is verandert. ,,Echt, mijn belangstelling is niet erotisch, maar technisch van aard,’’ probeert hij. Toch maar niet zegt ze. Net als vroeger gaan sommige mensen een beetje gek doen van goud.

RUBRIEK: Bubbels, AD/UN