Lussenzagen, teer en Bruce Springsteen

De één sleept een pot met stomend teer achter zich aan. De ander bewerkt de busbaan aan de St. Jacobsstraat met een enorme gasbrander.

Bruce Springsteen verzorgt de muzikale begeleiding vanuit de radio in de vrachtwagen. Het hete teer is te ruiken tot aan het Vredenburg.

Het is iets vóór twee uur ’s nachts. De stad is lang niet klaar met de dag; twee jongens bespreken op het Vredenburg de aantrekkingskracht van het kabouterlied op de meisjes. Langs de Oudegracht roept een groepje stappers naar ene Casper: ,,Casprrrr, ben je homo geworden ofzo?!’’ (Vermoedelijk heeft Casper een gewillig meisje genegeerd.)

Hier in de St. Jacobsstraat wordt gewerkt. Door Geoffrey van der Aar (24, die met de gasbrander) en Jan Wijkhuiser (46). Het zijn lussenzagers.

Lussenzagers? Jan: ,,We leggen lussen in het asfalt – of beter – antennes in het wegdek. Er rijden bussen overheen die zijn uitgerust met een zender. Als die hier straks passeren, springt het verkeerslicht automatisch op groen.’’

Hij wijst naar de kruising even verderop. ,,En als de bus het kruispunt is overgestoken, rijdt’ie wéér over een lus, waardoor het systeem weet dat de rest van het verkeer weer aan de beurt is.’’ Ze leggen ook lussen op de snelweg, maar die zijn om files te signaleren.

Ze zagen eerst gleuven in het asfalt. Vervolgens leggen ze de bekabeling erin, waarna een laagje teer de lus weers- en verkeersbestendig maakt. Geoffrey is nu met de gasbrander het laagje teer aan het verwarmen, zodat het smelt en alle kiertjes en gaatjes goed opvult. ,,Een mooi vak,’’ vindt het duo. ,,Veel vrijheid en weinig gedoe.’’

Soms hangen er boze omwonenden uit het raam. Of ze niet zoveel kabaal willen maken (het gezaag in het asfalt brengt een niet-subtiel geluid van 110 decibel voort). Dan moeten ze uitleggen dat overdag werken ondoenlijk is door alle verkeer en dat álle verkeersdeelnemers uiteindelijk profijt hebben van de lussen, omdat het verkeer sneller doorstroomt.

Heel soms gaat het mis: ,,Het is weleens gebeurd dat collega’s zijn bedreigd.’’ Maar ach, gekken kom je overal tegen. Om 2.10 uur zijn ze klaar. De werknacht zit erop. Morgen wacht een klus in Zutphen.

Lussenzagen. Nooit eerder van gehoord. Mooi vak.