Na Jan, Job, Jurriën en Jaap, nu Jurgen

Si no hay pan, no hay pan’, is een oud Spaans spreekwoord.  Ofwel: ‘Als er geen brood is, is er geen brood’. Geen idee wat het betekent.

Nóg zo’n waarheid is: ‘Als Jurgen Moolenbeek ’s nachts niet uit z’n bed komt, is er óók geen brood.

Jurgen (42) is één van de weinige, échte, ambachtelijke, warme bakkers van Utrecht. De enige binnen de singels. Hij begint rond 4.00 uur ’s nachts met werken – of eigenlijk met koffie. En dan gaan de eerste broden de oven in. Vrijdagnacht start zijn werknacht al om 0.30 uur.

Ambachtswerk vergt dus offers. Maar Jurgen doet het met liefde. De opa van zijn opa startte de zaak en traditie in 1873. Nog steeds moeten de Moolenbeekjes niets hebben van de geautomatiseerde broodfabrieken. Het brood wordt met de hand gedraaid, opgemaakt en/ of gevouwen. Vervolgens wordt de brood in de oven ‘geschoten’.

Tja, je bent een bakker of je bent geen bakker. Het begon met Jan Moolenbeek die zaak oprichtte in de ABC-straat. Zoon Job volgde hem op. Toen kwam Jurgens opa Jurriën die de deegroller doorgaf aan Jaap. Nu dus Jurgen, vannacht overigens bijgestaan door Bert (45).

Jurgen blijkt een creatieveling. Dat creatieve heeft’ie van z’n moeder. Hij heeft meerdere broden ‘uitgevonden’. Sterker: hij levert aan elk restaurant dat zich klant van hem mag noemen een eigen, exclusieve broodsoort.

Hij introduceerde duo-brood, multibrood, knoflook-olijfbrood en de grachtenbol. Ze doen zelfs in belegde broodjes tegenwoordig. Aan geen van zijn creaties heeft hij zijn eigen naam verbonden. De Jurgenbol? Een halfje tijger-Jurgen? ,,Mwah.’’ Daar is hij te bescheiden voor.

Straks om 7.30 liggen de broden klaar in de winkel. Vervolgens zetten Jurgen en zijn medewerkers de boel klaar voor de volgende dag. Overdag punt hij de administratie bij. Om 21.00 naar bed. Ja, warme bakker ben je 24 uur per dag.