Ode aan de liedjes-liedjes

Wie: Dj St. Paul, Maurits Westerik, Lucky Fonz III, Marien Dorleijn, Tjeerd Bomhof, the Crookes

Wat: Week van het Kippenvel

Waar: Tivoli de Helling

Je het liedjes. Je hebt líedjes. Én je hebt liedjes-liedjes. Hoe dan ook. Voor Paul Nederveen is hét (pop,- rock-, soul-, indie-)liedje het waard om een festival omheen te bouwen; het Weekend van het Kippenvel.

Paul staat als dj St. Paul al jaren achter de draaitafel en vindt dat dansavonden te vaak worden gedomineerd door eindeloos repeterende beats.

,,Niets mis mee, maar soms lijken we te vergeten dat hét liedje – en dan bedoel ik échte liedjes-liedjes – ook dansbaar zijn.’’ Liedjes-liedjes? ,,Juist! Liedjes met een kop en een staart. Liedjes met refreinen en coupletten. Liedjes zonder structuur. Gewoon! Liedjes!’’ Het gaat hem om het ambacht. Het gevoel.

In de zaal wordt duidelijk wat hij bedoelt. Maurits Westerik, frontman van de Utrechtse band GEM zit met zijn gitaar op het podium. Liedjes zingen. Puur. Kwetsbaar. Raak. Na hem is Marien Dorleijn – frontman van het Amsterdamse Moss – aan de beurt. Wederom puur. Kwetsbaar. En raak.

Paul knikt tevreden mee. Dát bedoelt hij. Liedjes! Kippenvel.

Afsluiter van de avond is Lucky Fonz III. Nog zo’n ambachtsman. Hij stuitert over het podium. Of het publiek nog vragen heeft. Niet alleen verzoeknummers, maar ook vragen van religieuze, maatschappelijke en/ of wetenschappelijke aard.

,,Nee?’’ Dan zet hij nog maar een liedje in.

Koken op z’n Joops

Wie: Joop Braakhekke, Ben van Beurten senior en junior, Soenil Bahadoer en Andy McDonald

Wat: Happy Cooking

Waar: Hoog Catharijne

Natuurlijk kunnen we voor de kerstdagen de gourmetpan weer uit de schuur vissen. En natuurlijk kunnen we in de supermarkt gevechten op leven en dood voeren om de laatste kant-en-klaarsalades. Dat kan altijd.

Maar we kunnen ook met Joop Braakhekke op zoek gaan naar iets originelers. Iets verrassends. Iets Joops. Op Hoog Catharijne leidt hij ons langs topkoks die – verspreid over het winkelcentrum – live kookdemonstraties geven.

Volgens Ben van Beurten (junior) is het tijdens de kerstdagen zaak om niet al te moeilijk te doen, want waar ben je nou liever, bij je familie of in de keuken? Juist ja, daarom schotelt hij zijn familie hert, stoofpeertjes en panna cotta voor. Tweede Kerstdag staat schoonmoeder achter de potten en pannen. Hij vermoedt (en hoopt) op haar fameuze witlofschotel.

Tv-chef Andy McDonald heeft onder meer krokante gamba’s én bladerdeeg tartelette met geitenkaas, rode ui en bietensalade én crostini met pompoencrème, gebakken paddenstoelen en witlofsalade in zijn kerstrepertoire.

En wat drinken we daarbij, Andy? ,,Bubbels natuurlijk! Maar dit jaar heb ik Schotse vrienden over de vloer, dus er zal ook wat Schotse whisky aan te pas komen.’’

Joop Braakhekke voelt wel wat voor de crèmesoep van langoustine met Hollandse garnalen van sterrenchef Soenil Bahadoer. ,,Lekker klassiek. Maar goed, gewoon gevogelte is natuurlijk ook altijd goed.’’

De bezoekers van Hoog Catharijne vinden de toer van Braakhekke langs de topkoks prachtig. Hij verhaalt over texturen en structuren van de producten, een spaans pepertje dat, ‘anders dan ikzelf, maar wat maakt het uit, zo lekker strak in z’n velletje zit’.

Er worden schorten uitgedeeld. Braakhekke zet er handtekeningen op. Met kerst zitten we straks met een Joopschort achter onze gourmetpannetjes. ,,Van Joop,’’ staat erop.

De complete recepten van deze topkoks zijn te downloaden vanaf www.hoogcatharijne.nl

RUBRIEK: Bubbels, AD/UN