Sangriaatje in een gladiatorenpak

Wie: Picknickers, festivalgangers, de modepolitie en een sangria-orakel

Wat: Let’s have a Breakfestival

Waar: Julianapark

Ha, daar klinkt de piepende, krakende, weinig subtiele, maar o zo sfeervolle potten-en-pannen-horlepiep-rock ‘n roll van de Rotterdamse band Crappy Dog. De paraplu’s in het Julianapark zijn inmiddels dichtgeklapt (fijn!) en de muzikanten van Crappy Dog voltooien hun optreden al marcherend door het publiek.

Het Let’s have a Breakfestival is een megapicknick met oud-Hollandse wafels, Surinaamse broodjes, dj’s, bandjes en de modepolitie.

Modepolitie? Nou, eigenlijk zijn Ella en Dorinde – gehuld in zwarte verpleegsterspakjes – van de ‘Global Fashion Victims First Aid Agency’. Ze sloffen door het gras om de bezoekers óf te complimenteren met hun uitdossing óf om ze van mode-advies te voorzien.

Dan hebben ze vast wel een analyse paraat van het ensemble dat… uh… eens kijken… híj daar… van Crappy Dog met die fikkende helm op z’n kop, vanmorgen uit z’n kast heeft getrokken! Toch?

– Dorinde: ,,Zeker. Hij heeft duidelijk gekozen voor de gladiatorenlook. Dat gaan we vaker zien deze zomer.’’ – Ella: ,,En hij heeft oog voor accessoires.’’ – Dorinde: ,,Inderdaad, lekker industrieel. Hij weet z’n identiteit goed om te zetten in zijn look.’’ – Ella: ,,En dan die Duitse helm! Mooi! Deze man is zijn tijd ver vooruit, want de helm – al dan niet uitgevoerd met vuur of een waterfonteintje – komt weer helemaal terug dit jaar.’’ – Dorinde: ,,Goedgekeurd! Een 8,5.’’

Allemaal leuk en aardig, vindt een groep dames even verderop. ,,Maar heb je onze sangria al geproefd?’’ Het is het resultaat van amateur-gifmenger Wilma. Lekker mengsel! Wat is je geheim Wilma?

Kaneel, zo blijkt. ,,Je begint met rode wijn, daar doe je wat spa rood bij en cognac.’’ Een klein scheutje cognac? ,,Nee, een flínke scheut. Dan wat Karvan Cevitam – frambozensmaak – en suikerwater. Vervolgens wat sap van geperste citroen, grapefruit en 2 sinasappels. Eigenlijk moeten er dan nog stukjes fruit in, maar vandaag in en plastic meeneemfles is dat niet handig. En dan het belangrijkste ingrediënt: kaneel.’’

Proost!

Drinken, dansen en housen tegen kanker

Wie: Dj’s, meisjes in tennispakjes en een plein vol potentiële, dansende donateurs

Wat: Fight cancer truck tour to Loveland

Waar: Neude/ Monza

Er staat een  dampende vuilniswagen op de Neude. In de wagen staat dj Roog onder een rij zwaailichten platen te draaien. Het plein is gevuld met een dansende, blije meute.

De vuilniswagen is van Fight Cancer die samen met dj’s van Loveland door het land toert. De opbrengst van de drank gaat naar de kankerbestrijding. Net als het entreegeld voor de afterparty die straks in Monza plaatsvindt.

Om de drinkende en dansen meute heen circuleren jongens in blauwe shirts en meisjes meisjes in retro tennispakjes.

De blauwe shirts zijn fondsenwervers: ,,O, u doneert al vijf euro per maand. Heel goed. Wist u dat de meeste mensen 7 euro doneren? Wilt u dat ook doen? Ah, mooi.’’

Muziek van Roog om het gemoed te masseren. Biertjes om het gevoel extra vet aan te zetten. En meisjes in tennispakjes. Het zijn ideale omstandigheden om te werven, vindt Jeroen. Hij mikt op tien nieuwe donateurs vanavond.

De tennismeisjes delen rode zonnekleppen uit. Pr voor het Lovelandfestival dat in augustus plaatsvindt. Én pr voor Fight Cancer, een doel waar ze zichzelf graag een dagje ter beschikking willen stellen.

En? Werkt het? Daar staan twee jongens, Dave en Joey. Zonnekleppen op en ijsjes in de hand. Roog draait op de achtergrond stug door. Zijn ze al donateur geworden vanavond?

,,Nou,’’ zegt Dave. ,,Samen met mijn vriendin doneer ik al. Voor de bestrijding van kanker. Zielige dieren. AIDS. Apen. Elke keer als er kinderen met koekjes voor de deur staan met koekjes bezwijkt mijn vriendin.’’

Okee, goed excuus. Ondertussen gaan de poorten van Monza open. Dj Marnix neemt plaats achter de draaitafel. Dansen tegen kanker. Ziet er goed uit.

RUBRIEK: Bubbels, AD/UN