Tanzen und trinken

Wie: Heidi’s, Antons, Rudi’s, de Klostergolf Express, de Palemiger Spatzen en Denny Christian

Wat: Oktoberfest

Waar: Julianapark

Het is een kwestie van ‘antropologisch onderzoek’, vertellen twee heren kalmpjes glimlachend, terwijl ze hun fietsen aan het hek langs het Julianapark ketenen. Eén van de twee sjort zijn lederhose recht. De ander haalt een groen hoedje uit z’n fietstas.

Ze zijn hier voor een studie naar Duitse folklore, grinniken ze verder terwijl ze de feesttent in het park betreden. Binnen wordt gestampt op de houten vloerplanken. Er lopen blonde dames in traditionele kledij met vier á vijf bierpullen per hand.

Ze koersen direct naar de bar. Ze zijn undercover op Oktoberfest vanavond. ,,Zonder bier zijn we niet geloofwaardig,’’ waarna ze plaatsnemen aan één van de picknicktafels. Okee, heren, viel Spass! Succes met jullie ‘onderzoek’.

Buiten staat een bijzondere vriendengroep die speciaal voor deze avond drie Antons in de gelederen blijkt te hebben. Anton 1, Anton ‘de onwaarschijnlijke’ en ‘de echte Anton’.

Anton 1 hangt voor de spiegel zijn vlechtjes recht, Anton ‘de onwaarschijnlijke’ probeert een meisje te versieren door haar een broodje curryworst te schenken. En ‘de echte Anton’ is… eh… waar is hij eigenlijk? Anton 1: ,,Hij is bier halen! Of holen. Hoe zeg je dat op z’n Duits?’’

Binnen probeert een andere groep ondertussen een polonaise achteruit te maken. Ze passeren achtereenvolgens drie meisjes met plaksnorren (die gearmd cirkeltjes om elkaar heen draaien),  een laveloze veertigplusser in een dirndl en een blondine met acht volle pullen.

Aan één van de tafels achterin de tent probeert de Bubbelsverslaggever wat aantekeningen te noteren die deze vrolijke gekte moeten typeren. Er komt een bebaarde Hagenaar met lang haar in een vikingpak aangewandeld. Hij duikt voorover met zijn buik op de tafel en zegt: ,,Vind je ook niet dat ik op Jezus lijk?’’

Vervolgens komt één van zijn apostelen aangerend om met een snoekduik náást een andere tafel te stranden om, stuiterend op de bankjes, in de garderobe tot stilstand te komen. Ze zetten alle omgevallen meubelstukken recht en sjokken weer richting bar. Ja, inderdaad, je hebt wel iets weg van een Verlosser.

Met een grote glimlach stapt uw verslaggever úit de tent, ín het modderige grasveld van het park. Hier is het gewoon weer druilerig oktober. Binnen is het fest.

Publiek, bedankt!

Wie: Carice van Houten Barry Atsma, Rudolf van den Berg, Frans van Gestel, Jeroen Beker en Arnold Heslenfeld, Coosje Smit, Jeroen Willems, San Fu Maltha en iedereen die ik vergeten ben

Wat: Kalverliefde

Waar: Stadsschouwburg

Voor een zaal vol dikke brilmonturen, exclusieve jurken, exclusievere jurken, vlinderstrikjes en collega’s in het rode pluche van de Stadsschouwburg is het altijd moeilijk woorden vinden, als je daar zo staat, met je gouden kalf.

Tuurlijk, je bent verbaast dat je hebt gewonnen. Maar de crew had ook een belangrijk aandeel in de film, dus die bedank je eventjes. Net als de rest van de cast, de scenarioschrijver, de regisseur en – niet te vergeten – de producent.

Verder benadruk je het belang van kunst, van film en van alle mooie en schone dingen die alleen jouw beroepsgroep kan voortbrengen. En tot slot spreek je je vrees uit voor het verwoestende effect dat de nieuwe regering op de Nederlandse filmwereld kan hebben.

Je onvrede over de jury bewaar je voor achter de schermen.

De filmwereld is zo druk met het feliciteren ván, pleiten vóór en jubelen óver zichzelf dat iedereen een beetje vergeet om het publiek gedag te zeggen. Geeft niks; het zijn rare tijden, nietwaar? Maar zonder publiek geen film. Zonder film geen premières en prijsuitreikingen. En zonder deze feestjes geen bubbels.

Dus namens de winaars van de gouden kalveren 2010 even het volgende: (in willekeurige volgorde) Guido, Vincent, Roos, Richard, Saida, Leon, Manja, Henk, Marlies, Rikkert, Kim, Tayra, bewoners van Zuilenstraat 13, Sander, Jelmar, Elsbeth, Sjon, Brian, Danny, Kenny, Benny, Fouad en alle andere bioscoopbezoekers uit Nederland en die uit Utrecht in het bijzonder… Bedankt voor het bezoeken onze films!

RUBRIEK: Bubbels, AD/UN