Vissen vangen met een onderwaterdrone
RUBRIEK: FD Eyeopeners

Wie heeft eigenlijk bepaald dat drones door de lucht moeten vliegen? PowerVision heeft een drone ontwikkeld die onder water… uh – tja – vliegt. Handig! Handig? Ja! Voor wie? Voor  de visser die wil checken of er vissen zwemmen op z’n stek natuurlijk.

Vissen is niet voor luie mensen; je moet de hele dag naar de dobber staren. Zitten. Liggen in een tentje. Wat drinken. Iets eten. Nieuw aas op je haakje doen. Werken aan je werptechniek. Lokaas in het water gooien. En wachten.

Dat moet makkelijker kunnen, dachten de techneuten bij PowerVision.

Ze hebben een onderwaterdrone – de PowerRay Fishfinder – ontwikkeld die op zoek gaat naar de meest visrijke plekken. Het ding is bestand tegen dieptes tot dertig meter en uitgerust met een zogenoemde Fishfinder sonar, zodat het vissen kan spotten die zich nóg veertig dieper ophouden.

Verder beschikt het over een blauw LED-lampje dat vissen nieuwsgierig maakt en hen aantrekt. Ook kan het op elk gewenst moment en op elke gewenste plek aas lozen om vissen te lokken.

De robot is voorzien van en camera en wifi; het stuurt video’s en foto’s naar de visser van de onderwatersituatie ter plekke, zodat je op je telefoon of tablet precies kan zien wanneer je het ding lokaas moet laten droppen, wat de temperatuur en de diepte van het water is. En ja, het levert dus ook simpelweg mooie plaatjes op.

Voor de échte liefhebbers is het ook mogelijk om er een VR-bril bij te kopen. Hiermee kan je 360 graden in de rondte meekijken met de drone én het apparaat met hoofdbewegingen besturen.

De PowerRay Fishfinder is vanaf eind februari te bestellen het is nog niet bekend wat de prijs zal zijn. Let op, deze eerste versie van de drone is niet in staat op de vis aan je haakje te doen. Nog niet.

Onderwaterdrones

Er wordt door verschillende bedrijven en overheden nagedacht over toepassingen onderwaterdrones. In december nog heeft China een onderwaterdrone onderschept van de Amerikaanse marine.

Deze drones worden door de marine gebruikt om te speuren naar vliegtuigwrakken zoals die van Malaysia Airlines. Oliemaatschappijen zetten ze in om op de bodem onderzoek te doen naar onderzeese gas- en olievelden. Biologen en andere onderzoekers doen er onderzoek mee naar het leven onderwater.

RUBRIEK: FD Eyeopeners